5 неща по новия лаптоп

Днес покупката на лаптоп не е непосилна и дори в много домакинства всеки член има свое такова устройство. Въпреки това инвестицията в лаптоп не се прави всеки ден и препоръчително е за да служи вярно, да се обърне внимание на някои от характеристиките му.

Предлагаме ви 5 неща свързани с новия лаптоп:

1. Грижа за лаптопа – тук се включва цялостната грижа по почистване на лаптопа. Монитора може да се забърсва един път на няколко дни с подходящи влажни кърпи за монитори. Екрана трябва да бъде защитен от влага и вода. Затова намокрянето и напръскването не трябва да се допускат.

2. Живот на батерия на лаптоп – профилактично батерията трябва да се оставя един път на няколко дни да се изтощава напълно. Пазете батерията от прегряване, високи температури и влага. При първоначалното зареждане е нормално батерията да покаже пълнота на заряд още на 15-тата минута. Зареждането трябва да продължи и след това.

3. Грижа за хард диск на лаптоп – важно е винаги да се оставят едно 10% от пространството на твърдия диск на лаптопа, защото така той пренарежда и ползва виртуалните връзки. Когато това пространство е изцяло заето, лаптопа „забива“ и работи много бавно.

4. Защити на лаптоп – тук става дума за два вида защита. Едната е външната, която представлява вентилатора. Той от своя страна брани лаптопа от прегряване. Другата защита вътрешна и по софтуера. В нея се инсталират програми, които се грижат за предотвратяване на заразяване с вируси.

5. Клавиатура на лаптоп – задължително е да почиствате един път месечно клавиатурата на лаптопа. Повечето устройства се предлагат с лесно сваляеми бутони, но дори да са от по-старите модели, профилактиката е задължителна. Понякога може да се прави и от специалист в зависимост от сложността на сваляне. Счупени или нефункциониращи бутони винаги могат да бъдат заменени с нови.